Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Πρωτοβουλία για τη διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia

αναδημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας σχετικό με επιστολή προς τον Υπ. Πολιτισμού κ. Γερουλάνο με ημ/νία 1/6/2010


    Η μουσική κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των ανθρώπων και ταυτόχρονα είναι μία τέχνη που διαδίδεται ταχύτατα και με ευκολία σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκφράζει τις δυνάμεις της ζωής και είναι από τα βασικά μέσα που δημιούργησε και χρησιμοποίησε ο άνθρωπος προκειμένου να επικοινωνήσει, να αποκτήσει πρόσβαση στο πραγματικό και εν τέλει να κοινωνικοποιηθεί.

    Το εργοστάσιο της Columbia, στα 60 χρόνια λειτουργίας του, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας. Από το 1930, έτος έναρξης της λειτουργίας του, μέχρι το 1990, που διέκοψε τη λειτουργία του, παρήχθησαν σε αυτό το σύνολο σχεδόν των δίσκων της ελληνικής δισκογραφίας. Όλα τα αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής γράφτηκαν στην Columbia. Tο σύνολο των Ελλήνων δημιουργών, στιχουργών, ποιητών, πότισαν με νότες και μουσικές τους τοίχους και τα μηχανήματα του εργοστασίου της Columbia.

    Η Columbia είναι ένα καθαγιασμένο μέρος και πρέπει να διασωθεί. Έχει ιδιαίτερη,  ουσιαστική, συμβολική και συναισθηματική αξία για την ιστορία της ελληνικής μουσικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε τον αγώνα να γίνει το εργοστάσιο της Columbia Δημόσιο Μουσείο της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας.

    Σε επιστολή που στείλαμε στον υπουργό Πολιτισμού κο Π. Γερουλάνο στις 8/4/2010, ζητάμε από τον υπουργό να τοποθετηθεί για το θέμα της Columbia και επίσης ζητάμε συνάντηση μαζί του προκειμένου να αναπτύξουμε αναλυτικά την πρόταση μας αλλά και τις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει.

    Η προσφυγή που είχαμε κάνει στο Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.)  δεν συζητήθηκε στις 05/05/2010 όπως είχε ορισθεί. Αναβλήθηκε, και θα συζητηθεί στις 09/06/2010. Η θετική πρώτη απόφαση του Ε’ τμήματος του Σ.τ.Ε. και οι κινητοποιήσεις των πολιτών, βοήθησαν να διασωθεί ένα μέρος  των ιστορικών κτιρίων του εργοστασίου της Columbia. Ελπίζουμε σε μία νέα θετική απόφαση του Σ.τ.Ε.

    Στην επιστολή μας προς τον υπουργό πολιτισμού, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τύχη του ήδη χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου  κτιρίου Α, το οποίο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές καταπονήσεις, με αποτέλεσμα τις διαβρώσεις των τοίχων αλλά και των φερόντων στοιχείων.  Απαιτείται προστασία του κτιρίου και πρέπει να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες  του υπουργείου.

«Πρωτοβουλία για τη διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της Columbia»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου