Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Όλοι στον αγώνα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων


Η Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου συστάθηκε το καλοκαίρι του 2009 από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Πατησίων που αντιδρούν στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για περαιτέρω τσιμεντοποίηση της γειτονιάς μας. Διεκδικούμε τη διαμόρφωση του χώρου του κτήματος Δρακόπουλου σε ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου, την αποκατάσταση και προστασία των διατηρητέων ιστορικών κτιρίων.
Σαν επιτροπή οργανώσαμε πολλές δράσεις και έκτοτε έχουμε συνεχή παρουσία στο κτήμα. Φυτεύσαμε περισσότερα από 100 δένδρα, οργανώσαμε δράσεις για τα παιδιά της γειτονιάς, τοποθετήσαμε κούνια και τραμπάλα για τους μικρούς μας φίλους και συνεχίζουμε τις εργασίες διαμόρφωσης στο χώρο του κτήματος (κατασκευάσαμε παγκάκι, σκηνή για πολιτιστικές εκδηλώσεις, πηγάδι κλπ). Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πρασίνου στη γειτονιά μας τον οποίο έχουν όλοι αγκαλιάσει και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Ταυτόχρονα έχουμε εκκινήσει κάθε απαραίτητη νομική διαδικασία (προσφυγές, αιτήσεις αναστολής εργασιών), ώστε να υπερασπίσουμε και με ένδικα μέσα τα δικαιώματα μας απέναντι σε συμφέροντα που δεν τηρούν καν τις στοιχειώδεις αρχές της νομιμότητας. Τις δράσεις μας και την παρουσία μας τις συναποφασίζουμε κάθε Τετάρτη στις 8μ.μ στην εβδομαδιαία μας συνέλευση στο χώρο του κτήματος Δρακόπουλου, τις εργασίες τις πραγματοποιούμε τα Κυριακάτικα πρωινά.
          Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής μας επιλέγουν να τιμήσουν τη μέρα Περιβάλλοντος. Ελπίζουμε ότι η διήμερη αυτή εκδήλωση στο Πάρκο Δρακόπουλου θα ευαισθητοποιήσει ευρύτερα τους κατοίκους της περιοχής και θα τους φέρει σε επαφή με ένα χώρο που αποδεικνύει ότι το δικαίωμα στο περιβάλλον, στους ελεύθερους χώρους, στο πολιτισμό κερδίζεται με τον καθημερινό αγώνα, με τη δράση και την αυτενέργεια των κατοίκων. Τα δικαιώματα αυτά δε στριμώχνονται μέσα σε χορηγίες πολυεθνικών, δε σπονσοράρονται από δημοτικές αρχές που στέκονται στο πλάι επιχειρηματικών συμφερόντων και απέναντι στους πολίτες, όπως αυτή του Δήμου Αθήνας, δεν εξαντλούνται σε μία συμβολική μέρα το χρόνο.
          Το αμέσως επόμενο διάστημα, προγραμματίζουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες – προβολές -παραστάσεις), τη συνέχιση των εργασιών διαμόρφωσης του κτήματος, την επέκταση της παιδικής χαράς. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν με όποιο τρόπο μπορούν (ιδέες, εργασία, οικονομικά) στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Η συμμετοχή και η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη για να μην περάσει η τσιμεντοποίηση και η εμπορευματοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στα Πατήσια. Η κινητοποίηση μας έχει αποδείξει ότι οι κάτοικοι έχουμε τεράστια δύναμη στα χέρια μας και μπορούμε να κερδίζουμε νίκες απέναντι σε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα όσο ισχυρά και να φαντάζουν αυτά.

Το όραμά μας δεν είναι μια πόλη στην οποία οι πολίτες θα κυκλοφορούν μόνο ως πελάτες!
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να κάνουμε το κτήμα Δρακόπουλου:
Χώρο Πρασίνου, Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο, Χώρο Πολιτισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου