Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Τέρμα Αχαρνών - μια νέα πρωτοβουλία στη γειτονιά μας

 
Με μεγάλη μας χαρά αναδημοσιεύουμε στο blog μας 2 κείμενα μιας νέας πρωτοβουλίας κατοίκων της ευρύτερης γειτονιάς μας. Εκφράζουμε την πλήρη μας συμπαράσταση μια και  πλησιάζει και η εκδίκαση της υποθεσής τους στις 9/2/2011.
Αγαπητέ περίοικε,

Το πευκόφυτο αλσύλλιο ΡΕΝΙΕΡΗ-ΣΛΗΜΑΝ-ΑΧΑΡΝΩΝ, ένας σημαντικός πνεύμονας για τη γειτονιά μας, κινδυνεύει.

Το 1963 απαλλοτριώθηκε και το 1981 με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 750/Δ/21.12.1981 κηρύχθηκε ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου. Ζητήσαμε από το Δήμο να το ηλεκτροφωτίσει, αλλά ο Δήμος μάς πληροφόρησε με τα υπ’ Α.Π. 018894/2.2.2010 (Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού) και Α.Π. 121542/15.6.2010 (Διεύθυνση Δημοτικής Περιουσίας- Τμήμα Απαλλοτριώσεων. Κοιν/ση: Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως), έγγραφά του ότι αδυνατεί γιατί ο χώρος δεν του ανήκει, επειδή ολιγώρησε και δεν έχει παρακαταθέσει την αποζημίωση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται τώρα στα δικαστήρια με τους φερομένους ως ιδιοκτήτες καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθ. 4214/2004 απόφασή του ακύρωσε την απαλλοτρίωση. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί αυτός ο χώρος, μια ομάδα ανθρώπων δραστηριοποιηθήκαμε και αποφασίσαμε να σε καλέσουμε σήμερα εδώ για να σε ενημερώσουμε γι’ αυτές τις εξελίξεις.

Το δικαστήριο της 17/11 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναβλήθηκε λόγω εκλογών για την 9η Φεβρουαρίου 2011.

Από δω και πέρα λοιπόν, η επιφυλακή, η δυναμική συμμετοχή όλων μας με κινητοποιήσεις όπως και πιέσεις με κάθε άλλο νόμιμο μέσο προς το Δήμο και σε κάθε άλλη αρμόδια Αρχή είναι σημαντική και επιβεβλημένη και ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε αυτόν το χώρο ως χώρο κοινόχρηστου πράσινου όπως είναι μέχρι σήμερα.

Αθήνα 21.11.2010

Η Συντονιστική Επιτροπή
Προς τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων

Ανοικτή Επιστολή των κατοίκων της περιοχής τέρματος Αχαρνών
Αθήνα, 5ο Διαμέρισμα

Κύριε Δήμαρχε,

Στη γειτονιά μας, στην περιοχή του τέρματος Αχαρνών στα Πατήσια, υπάρχει αλσύλλιο με πεύκα και παγκάκια το οποίο περικλείεται από τις οδούς Αχαρνών-Σλήμαν-Βλαστού-Ρενιέρη και το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι ανήκει στο Δήμο της Αθήνας ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου. Με έκπληξη λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι το αλσύλλιο αυτό διεκδικεί ιδιώτης και ότι ο Δήμος, παρά την αναγκαστική απαλλοτρίωση που έχει επιβληθεί από το 1963, δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα την αποζημίωση ως όφειλε.
Το αλσύλλιο αυτό αποτελεί σημαντικό πνεύμονα όχι μόνο για τη γειτονιά μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη και τη διασχίζουν μεγάλες οδικές αρτηρίες καθώς είναι ο μόνος χώρος πρασίνου που υπάρχει. Η παραχώρησή του, λόγω της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής, σε ιδιώτες και η καταστροφή του πράσινου με την κοπή των πεύκων θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για το περιβάλλον και τη γειτονιά μας, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη ζωή μας.
Επειδή θεωρούμε ότι η περιοχή μας δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και επειδή η ζωή μας δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, με αυτή την ανοικτή επιστολή μας δηλώνουμε κατηγορηματικά την εναντίωσή μας στην παραχώρηση του άλσους αυτού για οποιαδήποτε άλλη χρήση πέραν της υφιστάμενης –δηλαδή ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου– και την εκμετάλλευσή του από οποιουσδήποτε επιχειρηματίες-ιδιώτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους δημότες του –οι οποίοι πληρώνουν τα υπέρογκα δημοτικά τέλη για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους– και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο χώρος αυτός να παραμείνει ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, όπως έχει οριστεί από σειρά υπουργικών αποφάσεων, εδώ και χρόνια.

Ακολουθούν υπογραφές 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου