Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Εννέα μήνες δράσης για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου...

...και είμαστε ακόμα στην αρχή
Η Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακόπουλου συστάθηκε στα μέσα Ιουλίου από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Πατησίων που αντιδρούν στα σχέδια του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για περαιτέρω τσιμεντοποίηση της γειτονιάς μας.

Καταγγέλλουμε την πρακτική του Ερυθρού Σταυρού και της Δημοτικής Αρχής για την κατεδάφιση του κτιρίου της παλιάς εριουργίας στις 12 Αυγούστου με σκοπό την ανέγερση πολύ-όροφων κτιρίων. Πρόκειται για μια πράξη που δεν έλαβε υπόψη την ιστορικότητα του χώρου και το πάγιο αίτημα των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής για την επισκευή, αποκατάσταση και τελική απόδοση των συγκεκριμένων κτιρίων στους πολίτες.

Σαν επιτροπή οργανώσαμε πολλές δράσεις και έχουμε συνεχή παρουσία στο κτήμα Δρακόπουλου. Φυτεύσαμε περισσότερα από 100 δένδρα, οργανώσαμε δράσεις για τα παιδιά της γειτονιάς, τοποθετήσαμε κούνια και τραμπάλα για τους μικρούς μας φίλους και συνεχίζουμε τις εργασίες διαμόρφωσης στο χώρο του κτήματος εδώ και πάνω από 6 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πρασίνου τον οποίο έχει αγκαλιάσει όλη η γειτονιά και ιδιαίτερα τα παιδιά.

Ταυτόχρονα έχουμε εκκινήσει κάθε απαραίτητη νομική διαδικασία (προσφυγές, αιτήσεις αναστολής εργασιών), ώστε να υπερασπίσουμε και με ένδικα μέσα τα δικαιώματα μας απέναντι σε συμφέροντα που δεν τηρούν καν τις στοιχειώδεις αρχές της νομιμότητας. Τις δράσεις μας και την παρουσία μας τις συναποφασίζουμε κάθε Τετάρτη στις 7μ.μ στην εβδομαδιαία μας συνέλευση στο χώρο του κτήματος Δρακόπουλου.

Παλεύουμε για:
·         Την άμεση εφαρμογή του Π.Δ. 573/83, το οποίο χαρακτηρίζει το σύνολο του κτήματος Δρακόπουλου ως χώρο πρασίνου και διατηρητέα τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό. Το κτήμα Δρακόπουλου πρέπει να διαμορφωθεί στο σύνολό του και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ως πάρκο υψηλού πρασίνου, όπως ακριβώς ορίζει και ο νόμος.
·         Την άρση όλων των παράνομα ληφθέντων αποφάσεων του Δήμου και κρατικών φορέων, με βάσει τις οποίες επιχειρείται να αλλοιωθεί ο, από το Π.Δ., χαρακτηρισμός ώστε να χρησιμοποιηθεί μεγάλο μέρος του χώρου για πολύ-όροφα κτίσματα και εμπορικές χρήσεις.
·         Την αποκατάσταση και προστασία των διατηρητέων ιστορικών κτιρίων στο κτήμα Δρακόπουλου, όπως ρητά ο νόμος ορίζει, και την απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία αποκλειστικά για κοινωνικές χρήσεις.

Στα πλαίσια των παραπάνω στόχων, προγραμματίζουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και τη συνέχιση των εργασιών διαμόρφωσης του κτήματος. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Η συμμετοχή και η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη για να μην περάσει η τσιμεντοποίηση και η εμπορευματοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στα Πατήσια.

Μόλις ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας, έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο να βαδίσουμε. Πιστεύουμε ότι εμείς οι κάτοικοι έχουμε τεράστια δύναμη αν πάρουμε τις υποθέσεις μας στα χέρια μας και οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Το όραμά μας δεν είναι μια πόλη στην οποία οι πολίτες θα κυκλοφορούν μόνο ως πελάτες!
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να κάνουμε το κτήμα Δρακόπουλου:
Χώρο Πρασίνου, Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο, Χώρο Πολιτισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου